img
Thông báo
Sắp bắt đầu năm học mới, lớp hiện tại của bạn đang là lớp {{gradeId}}, bạn có muốn thay đổi lớp không?

Tổng hợp đề Tiếng Anh 12 mới nhất kèm đáp án

Tác giả Cô Hiền Trần 15:37 07/04/2022 1,854

Tiếng Anh là môn thi bắt buộc trong kỳ thi THPT Quốc Gia. Do đó, để đạt được điểm số như mong muốn, các em cần luyện đề thường xuyên để quen với các dạng đề và nắm được những phần kiến thức còn yếu. Cùng VUIHOC tham khảo các đề tiếng anh 12 trong bài viết dưới đây nhé!

Tổng hợp đề Tiếng Anh 12 mới nhất kèm đáp án

1. Đề trắc nghiệm tiếng Anh 12 giữa kì 1

I. Choose the part which is underlined and pronounced differently from the other. 

Question 1. A. two           B. school         C. door          D. pool

Question 2. A. hear        B. bear             C. wear          D. there

Question 3. A. right        B. recipe          C. write          D. ripe

Question 4. A. comb      B. climb           C. tomb         D. bombard

Question 5. A. been       B. bean             C. create       D. mean

Circle the option which has the part that needs correction in each of the following questions.

Question 6. Minh’s friends suggested (A) that (B) he chooses (C) FTU University rather than (D) RMIT University.

Question 7. Phong is (A) a great singer which (B) he studied and worked with (C) the best singer for (D) a long time.

Question 8. A (A) dolphin is (B) a (C) very intelligent and (D) adorable animal.

Question 9. Last night, while (A) Mai studied (B) with her tutor, Jake called (C) and asked (D) her out.

Question 10. I have an (A) aunt, an (B) honest woman, who is living in the (C) home for the (D) elderly.

Read the passage and choose proper answer: 

In order to prove that they don't (19)_______ the housing problems, governments should encourage property owners to rent out the properties to those without house. In return, can be (20)________ given to owners in forms of tax relief or subsidies. (21)__________ this is not a complete answer to the problem, it ought to be considered.

Question 11. A.  hide                      B. escape                C. prevent                    D. avoid 

Question 12. A. increase             B. impulse          C. incentives                   D. incitement

Question 13. A. Even if                 B. For example               C. Although         D. However

Circle the correct option 

Question 14.

“Do you fancy playing football?”  - “___________________________________”

A. I love watching movie.                                             B. Me too!

C. Yeah! Sounds good!                                              D. Really? I’m not. 

Question 15. – “Are there any flats to rent in the city center?” – “_________________________________”

A. Well, I’ve got it.                                                     B. Yes, but they are expensive.

C. Nice. There are some shops nearby.               D. That’s fine. I will take it.

II. READING

Read the text and decide the information is TRUE, FALSE or not given

Teen writers on TV hit Catch

Dan Finelli is a normal teenager from North London; he goes to school, enjoys hanging out with his mates and only occasionally misses his classes. But Dan also happens to be a writer for the popular teen drama, Catch. The second series starts this week and the one-hour episode that Dan wrote, his very first for the show, will be on screen later in the year. This will make him one of the youngest writers of a peak-time drama ever.

”What's great about Catch is that the characters are exactly like the people around you” says Dan, who also plays the part of Computer Chris in the show. “When I'm at school and one of my friends says something funny, I write it down in my notebook and use it later in the script. I never tell them I'm doing it. I just want it to sound as real as possible” Dan adds.

Catch is about the lives of a group of 16-18-year-olds in a sixth-form college. The school doesn't really exist, but the whole show does feel very true to life. There's an episode every week and each one concentrates on an individual member of the group and tells his or her story.

The idea for the programme came from an unusual source, a father-and-son pair of writers, Ken Thomas and his son, Callum. They took their idea to a TV company and were very surprised when the company said they were keen to make it. Now, Ken and Callum are central members of the writing team but in order to build that team, Ken had to go to theatre companies and writing groups all over London to find both writers and teens to advise on the stories.

Question 16. Dan's first series of the TV programme, Catch, brought him both fame and fortune.

Question 17. Dan is also one of the actors in Catch.

Question 26. Dan asks his friends if he can use the actual things they say in his writing.

Question 18. Catch is about a group of teenagers at a real college.

Question 19. Ken Thomas looked for young people to write Catch at various places around London.

Read an article about Elizabeth Taylor and choose the best answer.

Elizabeth Rosemond Taylor was born on February 27, 1932, in London, England. One of film's most celebrated stars, Elizabeth Taylor has fashioned a career that's covered more than six decades, accepting roles that have not only showcased her beauty, but her ability to take on emotionally charged characters.

Taylor's American parents, both art dealers, were residing in London when she was born. Soon after the outbreak of World War II, the Taylors returned to the United States and settled into their new life in Los Angeles.

Performance was in Taylor's blood. Her mother had worked as an actress until she married. At the age of 3, the young Taylor started dancing, and eventually gave a recital for Princesses Elizabeth and Margaret. Not long after relocating to California, a family friend suggested the Taylor’s daughter take a screen test.

She soon signed a contract with Universal Studios, and made her screen debut at the age of 10 in There's One Born Every Minute (1942). She followed that up with a bigger role in Lassie Come Home (1943) and later The White Cliffs of Dover (1944).

Her breakout role, however, came in 1944 with National Velvet, in a role Elizabeth Taylor spent four months working to get. The film subsequently turned out to be a huge hit that pulled in more than $4 million and made the 12-year-old actress a huge star.

Question 20. Which of the following is NOT true about Taylor?

A. Her mother used to be an actress before getting married.

B. They lived in London at Taylor’s birth.

C. They were originally American.

D. Not until Taylor grew up, her family encouraged her to start with art.

Question 21. The word ‘fashioned’ in the passage is closest in meaning to ________.

A. adapted

B. ended

C. shaped

D. changed

Question 22. Taylor _________________________.

A. only accepted the roles to show her beauty                      

B. gave a performance to the royal when she was small

C. had some roles when she was at the age of 3

D. moved to Los Angeles when World War II broke out

Question 23. The word ‘that’ in the passage refers to __________.

A. the age of ten                                                                    B. There's One Born Every Minute

C. Universal Studios                                                               D. the contract

Question 24.  Her role in National Velvet ____________________.

A. marked the first enormous success of Taylor               B. didn’t help to make a huge amount of money

C. took her little time of working                                           D. was taken when she was old

IV. WRITING
For each question, complete the new sentence so that it means the same as the given one. Use the CAPITAL word. Write an example has been done for you.

0. The number of young people working on farms has decreased sharply. DECREASE

=> There has been a sharp decrease in the number of young people working on farms.

Question 25. Nowadays, many young boys are computer game addicts. ADDICTED

=> __________________________________________________________

Question 26. New digital media forms let people connect with each other. ALLOWED

=> __________________________________________________________

Question 27. Our parents make us speak Vietnamese at home to maintain our cultural identity. MADE

=> __________________________________________________________

Question 28. It is not worth trying to talk to him about the advantages of having a college degree. POINT

=> __________________________________________________________

Question 29. You must remember to have a meeting tomorrow at 8 am. FORGET

=> __________________________________________________________

Question 30. The river is so rough that the children couldn't swim in it. TOO

=> __________________________________________________________

Question 31. No one in my class is taller than Nam. THE

=> __________________________________________________________

Đáp án

Question 1

F

Question 12

D

Question 23

B

Question 2

T

Question 12

C

Question 24

NG

Question 3

T

Question 14

C

Question 25

T

Question 4

F

Question 15

B

Question 26

F

Question 5

F

Question 16

A

Question 27

F

Question 6

B

Question 17

B

Question 28

T

Question 7

A

Question 18

C

Question 29

D

Question 8

B

Question 19

A

Question 30

C

Question 9

C

Question 20

B

Question 31

B

Question 10

A

Question 21

B

Question 32

B

Question 11

B

Question 22

C

Question 33

A

Question 34. Nowadays, many young boys are addicted to computer games.

Question 35. People are allowed to connect with each other, using new digital media forms.

Question 36. We are made to speak Vietnamese at home to maintain our cultural identity.

Question 37. There is no point in talking to him about the advantages of having a college degree.

Question 38. You mustn't forget to have a meeting tomorrow at 8 am.

Question 39. The river is too rough for the children to swim in.

Question 40. Nam is the tallest student in my class.

Đề tiếng anh 12

2. Đề trắc nghiệm tiếng Anh 12 giữa kì 2

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1:

A. needed

B. stopped

C. provided

D. naked

Question 2:

A. pleasure

B. television

C. preserve

D. decision

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 3:

A. attract

B. connect

C. demand

D. marry

Question 4:

A. observation

B. intelligence

C. development

D. activity

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 5: A new school with more than (A) 50 classrooms have (B) just been built (C) in our local (D) area.

Question 6: The doctor advised him (A) to avoid eating (B) fatty foods, having (C) more fresh vegetables and drink much(D)water.

Question 7: The student must have (A) her assessment form fill in (B) by the examiner during (C) the oral exam (D).

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 8: No matter how angry he was, he would never ______ to violence.

A. refuse

B. resist

C. resolve

D. resort

Question 9: It was no accident that he broke my glasses. He did it _______ purpose.

A. with

B. on

C. by

D. about

Question 10: They live on a busy road. ______ a lot of noise from traffic.

A. It must be

B. There must be

C. There must have

D. It must have been

Question 11: She passed the National High School Graduation Exam with ____ colours.

A. red

B. true

C. bright

D. flying

Question 12: He is a very intelligent boy; ______, he sometimes gets bad marks.

A. otherwise

B. so

C. however

D. thus

Question 13: I _____ with my aunt when I am on holiday in Ho Chi Minh City next month.

A. will be staying

B. will have stayed

C. will have been staying

D. stay

Question 14: I can’t find my dictionary at the moment. I hope it will ______ up soon.

A. clear

B. look

C. come

D. turn

Question 15: She started the course two months ago but dropped _____ after only a month

A. out

B. back

C. off

D. in

Question 16: ______ that Columbus discovered America.

A. In 1492

B. That was in 1492

C. There was in 1492

D. It was in 1492

Question 17: The use of vitamin ______ and herbs has become increasingly popular among Americans.

A. ingredients

B. materials

C. components

D. supplements

Question 18: Due to ever more spreading poaching, there ______ a dramatic decline in the number of elephants recently.

A. is

B. had been

C. was

D. has been

Question 19: ______ make a good impression on her.

A. Only by doing so can I.

B. Only so doing can I.

C. Only by doing so I can.

D. Only by so doing I can.

Question 20: Lora: “Do you mind if I turn on the fan?” – Maria: “______.”

A. Never mind

B. Not at all

C. Not for me

D. Not enough

Question 21: Tom: “Can I have another cup of tea?” – Christy: “_____.”

A. Allow yourself

B. Do it yourself

C. Help yourself

D. Be yourself

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word SIMILAR in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 22: I’m becoming increasingly absent-minded. Last week, I locked myself out of my house twice.

A. being considerate of things

B. remembering to do right things

C. forgetful of one’s past

D. often forgetting things

Question 23: Sports and festivals form an integral part of every human society.

A. Informative

B. delighted

C. exciting

D. essential

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word in each of the following questions.

Question 24: Although it’s a long day for us, we feel we are contented with what we do.

A. interested

B. dissatisfied

C. excited

D. shocked

Question 25: I can’t stand people who treat animals cruelly.

A. gently

B. cleverly

C. reasonably

D. brutally

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

Question 26: John said, “You’d better not lend them any money, Daisy.”

A. John asked Daisy if she had lent them any money.

B. John commanded Daisy not to lend them any money.

C. John advised Daisy not to lend them any money.

D. John ordered Daisy not to lend them any money.

Question 27: “Get out of my car or I’ll call the police!” Jane shouted to the strange man.

A. Jane politely told the man she would call the police if he didn’t leave her car.

B. Jane plainly said that she would call the police.

C. Jane threatened to call the police if the man didn’t leave her car.

D. Jane informed the strange man that she would call the police.

Question 28: It was only when I left home that I realized how much my family meant to me.

A. As soon as I left home, I found out what a family could do without.

B. I left home and didn’t realize how meaningful my family was.

C. Not until I left home did I realize how much my family meant to me.

D. Before I left home, I realized how much my family meant to me.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.

Question 29: She tried very hard to pass the driving test. She could hardly pass it.

A. Although she didn‘t try hard to pass the driving test, she could pass it.

B. Despite being able to pass the driving test, she didn‘t pass it.

C. No matter how hard she tried, she could hardly pass the driving test.

D. She tried very hard, so she passed the driving test satisfactorily.

Question 30: They're my two sisters. They aren't teachers like me.

A. They're my two sisters, both of those are teachers like me.

B. They're my two sisters, neither of whom are teachers like me.

C. Like me, neither of my two sisters aren't teachers.

D. They're my two sisters who neither are teachers like me.

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

You may have heard that tomatoes and processed tomato products like tomato sauce and canned tomatoes protect (31)______ some types of cancer. The cancer-preventing properties of tomato products have been (32)______ to lycopene. It is a bright red pigment found in tomatoes and other red fruits and is the cause of their red color. Unlike other fruits and vegetables, where nutritional content such as vitamin C is diminished upon cooking, processing of tomatoes increases the concentration of lycopene. Lycopene in tomato paste is four times (33)______ in fresh tomatoes. This is because lycopene is insoluble in water and is tightly bound to vegetable fiber. Thus, (34)______ tomato products such as pasteurized tomato juice, so up, sauce, and ketchup contain the highest concentrations of lycopene. Cooking and crushing tomatoes as in the canning process and serving in oil-rich dishes such as spaghetti sauce or pizza (35)______ increase assimilation from the digestive tract into the bloodstream. Lycopene is a fat-soluble substance, so the oil is said to help absorption to a great extent.

Reading - đề tiếng anh 12

Question 31:

A. out

B. off

C. against

D. away

Question 32:

A. pressed

B. responsible

C. attributed

D. original

Question 33:

A. much more

B. as much as

C. as many as

D. further than

Question 34:

A. fresh

B. processed

C. contained

D. raw

Question 35:

A. largely

B. chiefly

C. mainly

D. greatly

Đáp án

1B

2C

3D

4A

5B

6C

7B

8D

9B

10B

11D

12C

13A

14D

15A

16D

17D

18D

19A

20B

21C

22D

23D

24B

25A

26C

27C

28C

29C

30B

31C

32C

33B

34B

35D

3. Đề kiểm tra 15 phút tiếng Anh 12 thí điểm

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 1.

A. collect

B. attack

C. rubbish

D. prefer

Question 2.

A. biology

B. ignorance

C. national

D. educate

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 3. Around 150 B.C. the Greek astronomer Hipparchus developed a system to classify stars according to brightness

A. record

B. shine

C. categorize

D. diversify

Question 4. The augmentation in the population has created a fuel shortage.

A. increase

B. necessity

C. demand

D. decrease

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 5. Although some societies are ____ undeveloped, their languages from linguist's point of view are very complex.

A. technology

B. technologically

C. technological

D. technologist

Question 6. The plane ____ down 20 minutes later than scheduled because of the bad weather.

A. put

B. flew

C. landed

D. touched

Question 7. British and Australian people share the same language, but in other aspects they are as different as ____.

A. cats and dogs

B. chalk and cheese

C. salt and pepper

D. here and there

Question 8. There is ____ in my bedroom.

A. a square old wooden table

B. an old wooden square table

C. an old square wooden table

D. a wooden old square table

Question 9. The man got out of the car, _____ round to the back and opened the boot.

A. walking

B. walked

C. walls

D. walk

Question 10. It is imperative ____ what to do when there is a fire.

A. he must know about

B. that everyone know

C. we knew

D. that he knew

Question 11. At this time of the year the number of students in the university tends to ____.

A. dwindle

B. deteriorate

C. reduce

D. lessen

Question 12. The prisoner is thought _______ by climbing over the wall.

A. to escape

B. has been escaped

C. to have escape

D. has escaped

Question 13. Buckingham Palace is a major tourist ____ in London.

A. attract

B. attraction

C. attractive

D. attractiveness

Question 14. John asked me ____ that film the night before.

A. that I saw

B. had I seen

C. if I had seen

D. if had I seen

Question 15. It gets ____ to understand what the professor has explained.

A. the more difficult

B. difficult more and more

C. more difficult than

D. more and more difficult

Đáp án

1C

2A

3C

4A

5B

6A

7A

8C

9B

10B

11A

12A

13D

14C

15D

4. Đề thi tiếng Anh 12 học kì 1

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1.

A. finished

B. escaped

C. damaged

D. promised

Question 2.

A. clothes

B. couches

C. bosses

D. boxes

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions.

Question 3.

A. signal

B. instance

C. airport

D. mistake

Question 4.

A. chemistry

B. decision

C. statistics

D. attention

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 5. We can use either verbal or nonverbal forms of communication.

A. using gesture

B. using speech

C. using verbs

D. using facial expressions

Question 6. We are a very close-knit family.

A. need each other

B. are close to each other

C. have very close relationship with each other

D. are polite to each other

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 7. They believe that life will be far better than it is today, so they tend to look on the bright side in any circumstance.

A. be confident

B. be smart

C. be optimistic

D. be pessimistic

Question 8. English is a compulsory subject in most of the schools in Vietnam.

A. required

B. optional

C. paid

D. dependent

Mark the letter A, B, C or D to show the underlined part that need correction in each of the following sentences.

Question 9. Today the (A) number of people (B) whom enjoy winter sports (C) is almost double (D) that of twenty years ago.

Question 10. There (A) are probably (B) around 3,000 languages (C) speaking in (D) the world.

Question 11. (A) The novelist Shirley Hazzard is noted (B) for the insight, poetic style, and (C) sensitive she (D) demonstrates in her works.

Mark the letter A, B, C or D to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges.

Question 12. Two friends Diana and Anne are talking with each other about their shopping.

~ Diana: “Look at this catalog, Anne. I think I want to get this red blouse.”

~ Anne: “.....”

A. Don’t you have one like this in blue?

B. That’s a long way to go, dear.

C. No, thank you.

D. I’ll go myself, then.

Question 13. Henry is talking to his mother.

~ Henry: “I’ve passed my driving test.”

~ His mother: “..............”

A. All right.

B. That’s too bad.

C. That’s a good idea.

D. Congratulations!

Mark the letter A, B, C or D to indicate the best answer to each of the following questions.

Question 14. In many families, the most important decisions are.......by many women.

A. done

B. made

C. arrived

D. given

Question 15. Each of us must take......for our own actions.

A. ability

B. responsibility

C. possibility

D. probability

Question 16. Thanks to the women's liberation, women can take part in......activities.

A. social

B. society

C. socially

D. socialize

Question 17. I know you feel bad now, Tommy, but try to put it out of your mind. By the time you’re an adult, you........all about it.

A. are forgetting

B. will have forgotten

C. forget

D. will be forgetting

Question 18. ........, Nam Cao is a realistic writer, but he still used a lot of romance in his stories.

A. On my part

B. On the whole

C. On the contrary

D. On the other hand

Question 19. Kate asked Janet where......the previous Sunday.

A. has she been

B. had she been

C. she had been

D. she has been

Question 20. We live in a large house in.....middle of the village.

A. a

B. an

C. the

D. No article

Question 21. If Tom.......an alarm, the thieves wouldn’t have broken into his house.

A. installs

B. had installed

C. have installed

D. installed

Question 22. My English teacher, Mrs. Jane, was the person......I had great respect.

A. for whom

B. whom

C. for who

D. that

Question 23. Whole villages were.........by the floods last year.

A. come up

B. looked after

C. taken out

D. wiped out

Question 24. When my mother is busy preparing dinner, my father often gives her a hand.....the housework.

A. on

B. with

C. for

D. about

Question 25. UNESCO was established to encourage collaboration......nations in the areas......education, science, culture, and communication.

A. between - in

B. among - of

C. between - of

D. among - in

Mark the letter A, B, C or D to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

Question 26. “Sorry, we’re late. It took us ages to look for a parking place” said John.

A. John said that he was late because he had spent a lot of time finding a parking place.

B. John finally found a parking place after a long time searching even though they were late.

C. John apologized for being late because it took them much time to find a parking place.

D. John said sorry for being late because he had to try his best to look for a parking place.

Question 27. People say that he won a lot of money on the Vietlott.

A. He was said that he won a lot of money on the Vietlott.

B. He is said to win a lot of money on the Vietlott.

C. He won a lot of money on the Vietlott as people said.

D. He is said to have won a lot of money on the Vietlott.

Question 28. I have never played golf before.

A. This is the first time I have ever played golf.

B. I used to play golf but I gave it up already.

C. It is the last time I played golf.

D. It is the first time I had played golf.

Mark the letter A, B, C or D to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.

Question 29. My grandparents’ lake house was built in 1953. It was completely destroyed by the forest fire.

A. My grandparents’ lake house was built in 1953; however, completely destroying the forest fire.

B. My grandparents’ lake house, which was built in 1953, was completely destroyed by the forest fire.

C. My grandparent’s lake house was built in 1953, so it was completely destroyed by the forest fire.

D. The forest fire destroyed my grandparents’ lake house was built in 1953.

Question 30. Her living conditions were difficult. However, she studied very well.

A. Difficult as her living conditions, she studied very well.

B. She studied very well thanks to the fact that she lived in difficult conditions.

C. She studied very well in spite of her difficult living conditions.

D. Although she lived in difficult conditions, but she studied very well.

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 31 to 35.

School exams are, generally speaking, the first kind of tests we take. They find out (31).....much knowledge we have gained. But do they really show how intelligent we are? After all, isn’t it a fact that some people who are very successful academically don’t have any common sense?

Intelligence is the speed at which we can understand and react to new situations and it is usually tested by logic puzzles. (32)......scientists are now preparing advanced computer technology that will be able to “read” our brains, for the present, tests are still the most popular ways of measuring intelligence.

A person’s IQ is his intelligence (33)......it is measured by a special test. The most common IQ tests are run by Mensa, an organization that was founded in England in 1946. By 1976 it had 1,300 members in Britain. Today there are 44,000 in Britain and 100,000 worldwide, (34)......in the US.

People taking the tests are judged in relation to an average score of 100, and those (35)......score over 148 are entitled to join Mensa. This works out at 2% of the population.

Question 31.

A. what

B. how

C. which

D. why

Question 32.

A. Although

B. Until

C. Despite

D. Because

Question 33.

A. how

B. as

C. that

D. so

Question 34.

A. enormously

B. highly

C. considerably

D. mainly

Question 35.

A. which

B. whom

C. why

D. who

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions from 36 to 42.

Although speech is the most advanced form of communication, there are many ways of communicating without using speech. Signals, signs, symbols, and gestures may be found in every known culture. The basic function of a signal is to impinge upon the environment in such a way that it attracts attention, for example, the dots and dashes of a telegraph circuit. Coded to refer to speech, the potential for communication is really great. Less adaptable to the codification of words, signs also contain meaning in and of themselves. A stop sign or barber pole conveys meaning quickly and conveniently. Symbols are more difficult to describe than either signals or signs because of their intricate relationship with the receiver’s cultural perceptions. In some cultures, applause in a theater provides performers with an auditory symbol of approval. Gestures such as waving and handshaking also convey certain cultural messages.

Although signals, signs, symbols, and gestures are very useful, they do have a major disadvantage. They usually do not allow ideas to be shared without the sender being directly adjacent to the receiver. As a result, means of communication intended to be used for long distances and extended periods are based upon speech. Radio, television, and the telephone are only a few.

Question 36. Which of the following would be the best title for the passage?

A. Gestures

B. Signs and signals

C. Speech

D. Communication

Question 37. What does the author say about the speech?

A. It is dependent upon the advances made by inventors.

B. It is the most advanced form of communication.

C. It is necessary for communication to occur.

D. It is the only true form of communication.

Question 38. All of the following are true EXCEPT............

A. Signals, symbols, signs and gestures are found in every culture.

B. Signals, symbols, signs and gestures are very useful.

C. Signals, symbols, signs and gestures also have some disadvantages.

D. Signal, symbols, signs and gestures are only used for long distance contact.

Question 39. The phrase “impinge upon” in paragraph 1 is closest in meaning to.........

A. prohibit

B. affect

C. vary

D. improve

Question 40. The word “it” in paragraph 1 refers to...........

A. way

B. environment

C. speech

D. signal

Question 41. Applauding was cited as an example of..........

A. a signal

B. a sign

C. a gesture

D. a symbol

Question 42. Why were the telephone, radio, and the television invented?

A. Because people were unable to understand signs, signals, and symbols.

B. Because people wanted to communicate across long distances.

C. Because people believed that signs, signals, and symbols were obsolete.

D. Because people wanted new forms of communication.

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions from 43 to 50.

It is commonly believed in the United States that school is where people go to get an education. Nevertheless, it has been said that today children interrupt their education to go to school. The distinction between schooling and education implied by this remark is important.

Education is much more open-ended and all-inclusive than schooling. Education knows no bounds. It can take place anywhere, whether in the shower or on the job, whether in a kitchen or on a tractor. It includes both the formal learning that takes place in schools and the whole universe of informal learning. The agents of education can range from a revered grandparent to the people debating politics on the radio, from a child to a distinguished scientist. Whereas schooling has a certain predictability, education quite often produces surprises. A chance conversation with a stranger may lead a person to discover how little is known of other religions. People are engaged in education in infancy. Education, then, is a very broad, inclusive term. It is a lifelong process, a process that starts long before the start of school, and one that should be an integral part of one's entire life.

Schooling, on the other hand, is a specific, formalized process, whose general pattern varies little from one setting to the next. Throughout the country, children arrive at school at approximately the same time, take assigned seats, are taught by an adult, use similar textbooks, do homework, take exams, and so on. The slices of reality that are to be learned, whether they are the alphabet or an understanding of the workings of government, have usually been limited by the boundaries of the subjects being taught. For example, high school students know that they are not likely to find out in their classes the truth about political problems in their communities or what the newest filmmakers are experimenting with. There are definite conditions surrounding the formalized process of schooling.

Question 43. What is the main idea of the passage?

A. The best school teach a wide variety of subjects.

B. Education and schooling are quite different experiences.

C. Students benefit from schools, which require long hours and homework.

D. The more years students go to school, the better their education is.

Question 44. What does the author probably mean by using the expression “children interrupt their education to go to school” in paragraph 1?

A. Going to several different schools is educationally beneficial.

B. School vacations interrupt the continuity of the school year.

C. Summer school makes the school year too long.

D. All of people’s life is an education.

Question 45. The word “chance” in paragraph 2 is closest in meaning to..........

A. unexpected

B. usual

C. passive

D. lively

Question 46. The word “they” in paragraph 3 refers to.......

A. slices of reality

B. similar textbooks

C. boundaries

D. seats

Question 47. The phrase “For example,” in paragraph 3, introduces a sentence that gives examples of.......

A. similar textbooks

B. the results of schooling

C. the workings of a government

D. the boundaries of the subjects

Question 48. The passage supports which of the following conclusions?

A. Without formal education, people would remain ignorant.

B. Education systems need to be radically reformed.

C. Going to school is only part of how people become educated.

D. Education involves many years of professional training.

Question 49. The passage is organized by........

A. listing and discussing several educational problems

B. contrasting the meanings of two related words

C. narrating a story about excellent teacher

D. giving examples of different kinds of schools

Question 50. The writer seems to agree that........

A. Schooling is more important than education

B. Education is not as important as schooling

C. Schooling is unlimited and more informal

D. Education is more influential than schooling

Đáp án

1C

2A

3D

4A

5B

6C

7D

8B

9B

10C

11C

12A

13D

14B

15B

16A

17B

18B

19C

20C

21B

22A

23D

24B

25B

26C

27D

28A

29B

30C

31B

32A

33B

34D

35D

36D

37B

38D

39B

40D

41D

42B

43B

44D

45A

46A

47D

48C

49B

50D

 

đề tiếng Anh 12

5. Đề thi tiếng Anh 12 học kì 2

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1:

A. educate

B. eliminate

C. certificate

D. dedicate

Question 2:

A. initiate

B. substantial

C. attention

D. particular

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 3:

A. represented

B. biography

C. indirectly

D. entertainment

Question 4:

A. obligatory

B. geographical

C. international

D. undergraduate

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 5: Food prices have raised so rapidly in the past few months that some families have been forced to alter their eating habits.

A. have raised

B. rapidly

C. that

D. their eating habits

Question 6: Having finished his term paper before the deadline, it was delivered to the professor before the class.

A. Having finished

B. before the

C. it was delivered

D. professor before

Question 7: Since vitamins are contained in a wide variety of foods, people seldom lack of most of them.

A. are

B. in a

C. variety of

D. lack of

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 8: We should participate in the movements ______ the natural environment.

A. organizing to conserve

B. organized to conserve

C. organized conserving

D. which organize to conserve

Question 9: ______ number of boys were swimming in the lake, but I didn’t know ______ exact number of them.

A. A/the

B. The/an

C. The/the

D. A/an

Question 10: John forgot ______ his ticket so he was not allowed ______ the club.

A. brought/enter

B. bring/entering

C. bringing/to enter

D. to bring/to enter

Question 11: Snow and rain ______ of nature.

A. are phenomena

B. is phenomena

C. is phenomenon

D. are phenomenon

Question 12: Her outgoing character contrasts ______ with that of her sister.

A. thoroughly

B. fully

C. sharply

D. coolly

Question 13: It turned out that we ______ rushed to the airport as the plane was delayed by several hours.

A. hadn’t

B. should have

C. mustn’t

D. needn’t have

Question 14: When I was a child, I loved to splash through the ______ after rain.

A. pools

B. puddles

C. ponds

D. rivers

Question 15: Learning Spanish isn’t so difficult once you ______.

A. get away with it

B. get off it

C. get down to it

D. get on it

Question 16: Staying in a hotel costs ______ renting a room in a dormitory for a week.

A. twice as much as

B. as much as twice

C. twice more than

D. twice as

Question 17: Please don’t ______ a word of this to anyone else, it’s highly confidential.

A. speak

B. pass

C. mutter

D. breathe

Question 18: In spite of his abilities, Peter has been ______ overlooked for promotion.

A. repeat

B. repeatedly

C. repetitiveness

D. repetitive

Question 19: I wish you ______ me a new one instead of having it ______ as you did.

A. had given/repaired

B. gave/to repair

C. would give/to repair

D. had given/to be repaired

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges.

Question 20: Jim invited Helen to visit his gardens:

      - Helen: "I love your gardens. The plants are well taken care of!"

      - Jim : “Thanks. Yes, I suppose I've always ____.”

A. had green fingers

B. let nature take its course

C. made it down on my luck

D. drawn the short straw

Question 21: Mrs. Skate’s in a fashion store. Choose the most suitable response to fill in the blank in the following exchange:

      - Mrs. Skate: “How can this dress can be so expensive?” - The shop assistant: “_____.”

A. Yes, it’s the most expensive

B. You’re paying for the brand

C. What an expensive dress

D. That’s a good idea

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 22: Adding a garage will enhance the value of the house.

A. stabilize

B. alter

C. increase

D. diminish

Question 23: You never really know where you are with her as she just blows hot and cold.

A. keeps going

B. keeps taking things

C. keeps changing her mood

D. keeps testing

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 24: Are you looking for a temporary or a permanent job?

A. fierce

B. stable

C. fleeting

D. loose

Question 25: Constant correction of speaking ‘errors’ by a teacher is often counter-productive, as student may become afraid to speak at all.

A. desolate

B. fruitless

C. barren

D. effective

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

Question 26: Jack has won a jackpot prize. 10% of it was donated to flooded areas.

A. Jack has won a jackpot prize, 10% which half was donated to flooded areas.

B. Jack has won a jackpot prize, 10% of which was donated to flooded areas.

C. Jack has won a jackpot prize, 10% of that was donated to flooded areas.

D. Jack has won a jackpot prize, which was donated to flooded areas.

Question 27: Had she read the reference books, she would have been able to finish the test.

A. If she had read the reference books, she could finish the test.

B. Because she read the reference books, she was able to finish the test.

C. Although she didn't read the reference books, she was able to finish the test.

D. Not having read the reference books, she couldn't finish the test.

Question 28: My advice is that you get straight to the point in the next report.

A. If I were you, I would go straight to the bush in the next report.

B. If I were you, I would have the next report got started.

C. If I were you, I would not beat around the bush in the next report.

D. If I were you, I would not point out the next report.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.

Question 29: I whispered as I didn't want anybody to hear our conversation.

A. Since nobody wanted to hear our conversation, I whispered.

B. So as not to hear our conversation, I whispered.

C. Because I whispered, anybody heard our conversation.

D. I lowered my voice in order that our conversation couldn't be heard.

Question 30: Tim graduated with a good degree. He joined the ranks of the unemployed.

A. Tim joined the ranks of the unemployed because he graduated with a good degree.

B. If Tim graduated with a good degree, he would join the ranks of the unemployed.

C. Though Tim graduated with a good degree, he joined the ranks of the unemployed.

D. That Tim graduated with a good degree helped him join the ranks of the unemployed.

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 31 to 35.

The Prime Minister's comments yesterday on education spending miss the point, as the secondary education system also needs a major overhaul. Firstly, the system only views the weakest learners as having special needs. The brightest and most conscientious students are not encouraged to develop to their full (31)_____. Secondly, there's too much testing and not enough learning. My fifteen-year-old daughter, for example, has just spent the last month or so (32)_____ for exams. These aren't even real, important exams, as her GCSEs will be next year. They're just mock exams. Is the work she's been doing really going to make her more knowledgeable about her subjects, or will she forget it all tomorrow? I suspect the (33)_____. Thirdly, the standard (34)_____ doesn't give students any tuition in developing practical work-related, living and social skills, or in skills necessary for higher education. How many students entering university have the first idea what the difference is between plagiarising someone else's work and (35)_____ good use of someone else's ideas? Shouldn't they have been taught this at school? How many of them are really able to go about self-study skill that's essential at university because there are no teachers to tell you what to do - in an efficient way? Indeed, how many students graduate from university totally unable to spell even simple English words correctly? The system is letting our children down.

Question 31:

A. plan

B. fame

C. potential

D. achievement

Question 32:

A. reading

B. lecturing

C. cheating

D. cramming

Question 33:

A. latter

B. frontier

C. later

D. latest

Question 34:

A. timetable

B. curriculum

C. lecture

D. seminar

Question 35:

A. having

B. taking

C. making

D. creating

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 36 to 42.

Lead poisoning in children is a major health concern. Both low and high doses of paint can have serious effects. Children exposed to high doses of lead often suffer permanent nerve damage, mental retardation, blindness, and even death. Low doses of lead can lead to mild mental retardation, short attention spans, distractibility, poor academic performance, and behavioral problems.

This is not a new concern. As early as 1904, lead poisoning in children was linked to lead-based paint. Microscopic lead particles from paint are absorbed into the bloodstream when children ingest flakes of chipped paint,plaster,or paint dust from sanding. Lead can also enter the body through household dust, nailbiting, thumb sucking, or chewing on toys and other objects painted with lead-based paint. Although American paint companies today must comply with strict regulations regarding the amount of lead used in their paint, this source of lead poisoning is still the most common and most dangerous. Children living in older, dilapidated houses are particularly at risk.

Question 36: What is the main topic of the passage?

A. problems with household paint

B. major health concern for children

C. lead poisoning in children

D. lead paint in order homes

Question 37: The phrase "exposed to" in line 2 could best be replaced by which of the following?

A. in contact with

B. familiar with

C. displaying

D. conducting

Question 38: Which of the following does the passage infer?

A. Paint companies can no longer use lead in their paint.

B. Paint companies must limit the amount of lead used in their paint.

C. Paint companies aren't required to limit the amount of lead used in their paint.

D. Paint companies have always followed restrictions regarding the amount of lead used in their paint.

Question 39: The word "ingest" could best be replaced by which of the following?

A. inhale

B. invest

C. inject

D. eat

Question 40: The word "dilapidated" is closest in meaning to which of the following?

A. unpainted

B. decorated

C. broken down

D. poorly painted

Question 41: According to the passage, what is the most common source of lead poisoning in children?

A. household dust

B. lead-based paint

C. painted toys

D. dilapidated houses

Question 42: What does the author imply in the final sentence of the passage?

A. Old homes were painted with lead – based paint.

B. Lead-based paint chips off more easily than newer paints.

C. Poor people did not comply with the regulations

D. Old homes need to be rebuilt in order to be safe for children.

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 43 to 50.

1. In China the growing difference between the genders is giving signals of alarm to Government authorities. According to the latest census figures, 119 boys are born for every 100 girls. This striking difference is expected to shoot up by the year 2020 with almost 40 million unsettled bachelors. This distribution of the social ecology would create havoc in the future. The social leaders are trying to pressurize the masses into producing more females. The Government has embarked on policies extending innumerable incentives to the families bearing girls. Monetary support, free education, guaranteed employment is being gifted to parents who gift the country with a girl child. The Government is trying to persuade people to suppress their personal preferences and regulate their community behavior according to the new blueprint to stimulate the girl ratio. [A■] Sometimes the Government tries to woo them and sometimes it uses stem policies to force them into it

2. Consequent to the population explosion, the Government introduced, in the 80’s, one child policy in China. Any additional pregnancy had to be terminated. This was aimed to put a check on the teeming millions. The policy had no relation to extermination of girl child in the womb. But the policymakers had no idea about its long term impact. People, with a patriarchic mindset, came up with their preference for a single male child. The idea of a happy family became ‘parents with a single male child’.

3. The Chinese culture has always promoted sons over daughters because the society has been dominated by males. In villages, where hard work is needed to sustain the agriculture, a boy is always preferable due to his superior physical strength compared to that of a girl. [B■] In such circumstances, looking forward to a male baby seems justified. If people have to limit their families, it is obvious they would prefer a boy over a girl child. This problem has been accentuated by the use of ultrasound scanning which helps determine the sex of the fetus. This technology has played a crucial role in creating gender imbalance.

4. Sociologists consider this imbalance as the aftermath of Government’s poorly thought and short-sighted policy. The Government's intentions notwithstanding, China came to develop a markedly lopsided sex ratio. Nobel Laureate Hayek feels that when Government tries to dominate the social system by making people forcibly inculcate a certain habit, such a condition is bound to happen. People try to find ways which not only fulfill their preferences but also satisfy the law makers. The Government damaged the dynamics of a healthy society and was now bearing the brunt of its past deeds.

5. Hayek argues that by no means should a centralized bureaucracy be allowed to design preferences for hundreds of thousands of people, without even consulting them. In such a system, with the passage of time, unforeseen consequences spring up. Government can bind people to its chosen course for a time but the impositions cannot limit their options for long. [C■] The quarter century that has passed since commencement of the effort to redesign the Chinese family is leaving behind its own trail.

6. The Government needs to be careful now. It has to invent new remedies to address this problem. It needs to redesign the social fabric so that programs like ‘Care for Girls’ get support of the masses, who seem to have little faith in the system. They view the new program for the girl child in the same resigned manner as the program that was forced on them in the past. Some women social workers are of the view that the fall of sex ratio has been an advantage for the women of China, as their social value has increased. [D■] The Government policy has in a way helped uplift the status of females. The real fear now is that China will soon be faced with hordes of bachelors at war with their brethren over finding their brides. The “surplus sons” of China need to stop interfering with the social system.

Question 43: The word "havoc" in paragraph 1 is closest in meaning to

A. ordinary problem

B. great destruction and trouble

C. serious dispute

D. an infectious disease

Question 44: What is the main thrust of paragraph 1?

A. Government is providing incentives to girls.

B. Government is trying to decipher implications of the census records.

C. Government is devising polices to undermine the position of boys in the society.

D. Government is extending incentives to encourage parents with single girls

Question 45: What is the "blueprint" as discussed in paragraph 1?

A. It is a list of rules for the Chinese people to follow to maintain population control.

B. It is a rough plan for regulating community behavior.

C. It is the Government’s plan containing details of regulations and incentives to improve the girl child ratio.

D. It is a printed guide for conduct rules governing sex ratio.

Question 46: The word “teeming” in paragraph 2 is closest in meaning to

A. overflowing

B. female population

C. couples

D. general population

Question 47: What was the vision behind the government's policy discussed in paragraph 2?

A. The vision about China with women at top positions in the government

B. The vision for China to control its burgeoning population in near future

C. The vision about a female dominated society

D. The vision that Chinese young men and women would find life partners among themselves

Question 48: The word "inculcate" as used in paragraph 4 means

A. calculate the pros and cons

B. forting somebody to do one's bidding

C. get into the habit of

D. impressing upon the mind by persistent urging

Question 49: How has "One Child Policy" supposedly improved the value of females? (Refer paragraph 6)

A. Due to scarcity of girl child, there is a perceived sense of "value".

B. Government has worked hard to promote the policy.

C. Low female ratio has helped the cause of health of the girl child.

D. Females are able to get good education as family expenditure is limited.

Question 50: Look at the four squares [■] that indicate where the following sentence can be added to the passage:

“Another reason is that daughters have to leave their parents after marriage to enrich their husband's family.”

Where would the sentence best fit?

[A■]

[B■]

[C■]

[D■]

Đáp án

1C

2D

3B

4A

5A

6C

7D

8B

9A

10D

11A

12A

13D

14B

15C

16A

17D

18B

19A

20B

21B

22C

23C

24C

25D

26B

27D

28C

29D

30C

31C

32D

33A

34B

35C

36C

37A

38B

39D

40C

41B

42A

43B

44D

45C

46A

47B

48C

49A

50B

6. Đề tiếng Anh 12 - thpt quốc gia

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Question 1: About 95 percent of all animals are invertebrates which can live anywhere, but most, like the starfish and crabs, live in the ocean.

A. with backbones B. with ribs C. without ribs D. without backbones

Question 2: He had never experienced such discourtesy towards the president as it occurred at the annual meeting in May.

A. politeness B. rudeness C. measurement D. encouragement

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 3: - "Mr. Adams is going to retire next month."

- “_____________.”

A. Oh, I have no idea C. Right, you’d probably be the next.

B. You don't say! D. Congratulations!

Question 4: - “________________”

- "Never mind, better luck next time."

A. I’ve broken your precious vase. B. I have a lot on my mind.

C. I couldn’t keep my mind on work. D. I didn't get the vacant position.

Question 5: Nobody could have predicted that the show would arouse so much interest and that over two hundred people _________________ away.

A. would turn B. would have turned

C. would have to be turned D. had been turned

Question 6: No matter how angry he was, he would never _____________ to violence.

A. exert B. resolve C. resort D. recourse

Question 7: The effect of the painkiller is _______ and I begin to feel the soreness again.

A. turning out B. doing without C. fading away D. wearing off

Question 8: She has just bought _____________.

A. an interesting old French painting B. an interesting French old painting

C. a French interesting old painting D. an old interesting French painting

Question 9: It never ___________ my head that such a teưible thing would happen.

A. struck B. dawned C. occurred D. entered

Question 10: Sarah and I ____________ reserved the rooms in the same hotel. She was really surprised to see me there.

A. coincidentally B. practically C. intentionally D. deliberately

Question 11: We spent nearly 3 hours waiting outside the station, then out ____________.

A. the star came B. did the star come C. came the star D. under

Question 12: Hats like this may have been fashionable in the 60's, but now they are _____________ the times.

A. behind B. over C. beneath D. under

Question 13: My mother often ___________ our mistakes, whereas my father is very strict and punishes us for even the slightest one.

A. neglects B. overlooks C. avoids D. passes

Question 14: Children who are isolated and lonely seem to have poor language and ____________.

A. Communicate B. Communication C. Communicative D. Communicator

Question 15: Despite all the evidence, he wouldn’t admit that he was in the ______________.

A. fault B. error C. wrong D. slip

Question 16: I don’t suppose there is anyone there, ________________?

A. is there B. isn't there C. do I D. don't I

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction

Question 17: An important factor should be considered is Mr. Lopez's ability to keep the new restaurant

A B

going for several months with limited revenue.

C D

Question 18: Mobility is one of the characteristics often demanded of executives, and they must accustom

A B C

themselves to move quite regularly

D

Question 19: Not until recent has interest in synthetic fuels been revived.

A B C D

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in the pronunciation in each of the following questions.

Question 20: A. touch B. watch C. machine D. armchair

Question 21: A. famous B. nervous C. loud D. serious

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.

Question 22: A. zoology B. conquest C. cement D. duet

Question 23: A. photocopy B. particular C. enthusiasm D. economy

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Question 24: At fifty-five, he began life again, determined with his pen to wipe out the debt.

A. rub out B. pay off C. bump off D. give up

Question 25: The National Institute of Mental Health is conducting far-reaching research to determine the psychological effects of using drugs.

A. refined B. extensive C. prevalent D. tentative

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Most forms of property are concrete and tangible, such as houses, cars, furniture or anything else that is included in one’s possessions. Other forms of property can be intangible, and copyright deals with intangible forms of property. Copyright is a legal protection extended to authors of creative works, for example books, magazine articles, maps, films, plays, television shows, software, paintings, photographs, music, choreography in dance and all other forms of intellectual or artistic property.

Although the purpose of artistic property is usually public use and enjoyment, copyright establishes the ownership of the creator. When a person buys a copyrighted magazine, it belongs to this individual as a tangible object. However, the authors of the magazine articles own the research and the writing that went into creating the articles. The right to make and sell or give away copies of books or articles belongs to the authors, publishers, or other individuals or organizations that hold the copyright. To copy an entire book or a part of it, permission must be received from the copyright owner, who will most likely expect to be paid.

Copyright law distinguishes between different types of intellectual property. Music may be played by anyone after it is published. However, if it is performed for profit, the performers need to pay a fee called a royalty. A similar principle applies to performances of songs and plays. On the other hand, names, ideas and book titles are accepted. Ideas do not become copyrighted property until they are published in a book, a painting or a musical work. Almost all artistic work created before the 20th century is not copyrighted because it was created before the copyright law was passed.

The two common ways of infringing upon the copyright are plagiarism and piracy. Plagiarizing the work of another person means passing it off as one’s own. The word plagiarism is derived from the Latin plaglarus, which means “abductor”. Piracy may be an act of one person, but, in many cases, it is a joint effort of several people who reproduce copyrighted material and sell it for profit without paying royalties to the creator. Technological innovations have made piracy easy and anyone can duplicate a motion picture on videotape a computer program, or a book. Video cassette recorders can be used by practically anyone to copy movies and television programs, and copying software has become almost as easy as copying a book. Large companies zealously monitor their copyrights for slogans, advertisements, and brand names, protected by a trademark

Question 26: What does the passage mainly discuss?

A. Legal rights of property owners B. Legal ownership of creative work

C. Examples of copyright piracy D. Copying creating work for profit

Question 27: The word “principle” in paragraph 3 is closest in meaning to

A. crucial point B. cardinal role C. fundamental rule D. formidable force

Question 28: Which of the following properties is NOT mentioned as protected by copyright?

A. music and plays B. paintings and maps

C. printed medium D. scientific discoveries

Question 29: It can be inferred from the passage that it is legal if

A. two songs, written by two different composers, have the same melody

B. two books, written by two different authors, have the same titles

C. two drawings, created by two different artists, have the same images

D. two plays, created by two different playwrights, have the same plot and characters

Question 30: With which of the following statements is the author most likely to agree?

A. Teachers are not allowed to make copies of published materials for use by their students

B. Plays written in the 16th century cannot be performed in theaters without permission

C. Singers can publicly sing only the songs for which they wrote the music and the lyrics

D. It is illegal to make photographs when sightseeing or traveling

Question 31: The phrase “infringing upon” in paragraph 4 is closest in meaning to

A. impinging upon B. inducting for C. violating D. abhorring

Question 32: The purpose of copyright law is most comparable with the purpose of which of the following?

A. A law against theft B. A law against smoking C. A school policy D. A household rule

Question 33: According to the passage, copyright law is

A. meticulously observed B. routinely ignored C. frequently debated D. zealously enforced

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Cooperation is the common endeavor of two or more people to perform a task or reach a jointly cherished goal. Like competition and conflict, there are different forms of cooperation, based on group organization and attitudes.

In the first form, known as primary cooperation, group and individual fuse. The group contains nearly all of each individual’s life. The rewards of the group’s work are shared with each member. There is an interlocking identity of individual, group and task performed. Means and goals become one, for cooperation itself is valued.

While primary cooperation is most often characteristic of preliterate societies, secondary cooperation is characteristic of many modem societies. In secondary cooperation, individuals devote only part of their lives to the group. Cooperation itself is not a value. Most members of the group feel loyalty, but the welfare of the group is not the first consideration. Members perform tasks so that they can separately enjoy the fruits of their cooperation in the form of salary prestige, or power. Business offices and professional athletic teams are examples of secondary cooperation.

In the third type called tertiary cooperation or accommodation, latent conflict underlies the shared work. The attitudes of the cooperating parties are purely opportunistic: the organization is loose and fragile. Accommodation involves common means to achieve antagonistic goals: it breaks down when the common means cease to aid each party in reaching its goals. This is not, strictly speaking cooperation at all, and hence the somewhat contradictory term antagonistic cooperation is sometimes used for this relationship.

Question 34: What is the author’s main purpose in the first paragraph of the passage?

A. To urge readers to cooperate more often

B. To offer a brief definition of cooperation

C. To explain how cooperation differs from competition and conflict

D. To show the importance of group organization and attitudes

Question 35: The word cherished in paragraph 1 is closest in meaning to _______________

A. defined B. agreed on C. prized D. set up

Question 36: Which of the following statements about primary cooperation is supported by information in the passage?

A. It is usually the first stage of cooperation achieved by a group of individuals attempting to cooperate

B. It is most commonly seen among people who have not yet developed reading and writing skills

C. It is an ideal that can never be achieved

D. It was confined to prehistoric times

Question 37: According to the passage, why do people join groups that practice secondary cooperation?

A. To experience the satisfaction of cooperation

B. To associate with people who have similar backgrounds

C. To get rewards for themselves

D. To defeat a common enemy

Question 38: Which of the following is an example of the third form of cooperation as it is defined in the fourth paragraph?

A. Students form a study group so that all of them can improve their grades

B. Members of a farming community share work and the food that they grow

C. Two rival political parties temporarily work together to defeat a third party

D. A new business attempts to take customers away from an established company

Question 39: Which of the following is NOT given as a name for the third type of cooperation?

A. Tertiary cooperation B. Antagonistic cooperation

C. Accommodation D. Latent conflict

Question 40: The word fragile in paragraph 4 is closest in meaning to

A. involuntary B. poorly planned C. inefficient D. easily broken

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the blanks.

Stories about how people somehow know when they are being watched have been going around for years. However, few attempts have been made to investigate the phenomenon scientifically. Now, with the completion of the largest ever study of the so-called staring effect, there is impressive evidence that this is a recognizable and genuine sixth sense. The study involved hundreds of children. For the experiments, they sat with their eyes (41) ___________ so they could not see, and with their backs to other children, who were told to either stare at them or look away. Time and time again the results showed that the children who could not see were able to tell when they were being stared at. In a total of more than 18, 000 trials (42) _____________ worldwide, the children correctly sensed when they were being watched almost 70% of the time. The experiment was repeated with the added precaution of putting the children who were being watched outside the room, (43) ____________ from the starters by the windows. This was done just in case there was some pretending going on with the children telling each other whether they were looking or not. This (44) _____________ the possibility of sounds being transmitted between the children. The results, though less impressive, were more or less the same. Dr Sheldrake, the biologist who designed the study, believes that the results are convincing enough to find out through further experiments precisely how the staring effect might actually (45) ______________.

Question 41. A. shaded B. covered C. masked D. wrapped

Question 42. A. worked over B. carried out C. carried on D. worked through

Question 43. A. parted B. separated C. split D. divided

Question 44. A. prevented B. omitted C. evaded D. ended

Question 45. A. set out B. be looked at C. come about D. be held up

Mark me later A, B, C or D to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.

Question 46: John is studying hard. He doesn’t want to fail the exam.

A. John is studying hard in Order not to fail the next exam

B. John is studying hard in Order that he not fail the next exam

C. John is studying hard so as to fail the next exam

D. John is studying hard in Order to not to fail the next exam

Question 47: She gave in her notice. She planned to start her new job in January

A. She gave in her notice, plan to start her new job in January

B. She gave in her notice with a view to starting her new job in January

C. Her notice was given in with an aim to start her new job in January

D. Her notice was given in order for her to start her new job in January

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to the sentence in italics.

Question 48: When the unemployment rate is high, the crime rate is usually also high.

A. The unemployment rate and the crime rate are both higher.

B. The higher the unemployment rate is, the higher the crime rate is.

C. The unemployment rate is as high as the crime rate.

D The high rate of unemployment depends on the high rate of crime.

Question 49: I wish you hadn't said that

A. I wish you not to say that. B. If only you didn't say tot

C. I hope you will not say that. D. It would be nice if you hadn’t said that.

Question 50: “You're always making terrible mistakes”, said the teacher.

A. The teacher asked his students why they always made terrible mistakes.

B. The teacher realized that his students always made terrible mistakes.

C. The teacher complained about his students making terrible mistakes.

D. The teacher made his students not always make terrible mistakes.

ĐÁP ÁN

1A 2A 3B 4D 5C 6C 7D 8A 9D 10A

11C 12A 13B 14B 15C 16A 17A 18D 19B 20C

21C 22C 23A 24B 25B 26Đ 27C 28D 29B 30A

3IC 32A 33B 34B 35C 36B 37C 38C 39D 40D

41Đ 42 B 43 B 44A 45C 46A 47B 4SB 49D 50C

7. Đề thi tiếng Anh 12 qua các năm

Các em học sinh  có thể mở link dẫn dưới đây để xem các đề tham khảo dưới đây để luyện tập nhé!

7.1. Đề thi tiếng Anh lớp 12 năm 2019

Tổng hợp các đề thi tiếng Anh vào năm 2019 cho các em học sinh lớp 12 tham khảo với cấu trúc đề dựa theo cấu trúc đề thi: 

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1ilZkfKhMamJuOe3t7f5RULtLfFOn5Fjm

7.2. Đề thi tiếng Anh lớp 12 năm 2018

Tuyển tập các đề thi hay năm 2018 cho các em học sinh lớp 12 dựa trên cấu trúc đề thi thật để các em luyện tập thêm nhé:

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/12DIz8ieIR_Hzol0-b8AApigcdloQi-mn

7.3. Đề minh họa tiếng Anh 12 2020

Các em học sinh có thể xem thêm các đề minh họa tiếng Anh 12 2020 tại link sau để luyện tập thêm nhé!

https://drive.google.com/drive/folders/1FaFvLabhbeAGzBDu3xJarSE0LElOqC0o

7.4. Đề thi thử tiếng Anh 12 năm 2021

Dưới đây là một số đề thi thử tiếng Anh năm 2021, các em học sinh hãy nhấn vào link để tham khảo và luyện tập thêm nhé!

https://drive.google.com/drive/folders/1jXqvJiSjePyqnBN91bwYqSoKoZOPJYh4

Sau bài viết này, hy vọng các em sẽ có cơ hội luyện tập thật nhiều đề tiếng anh 12 để nâng cao kĩ năng làm bài của mình. Để có thêm nhiều kiến thức hay, các em có thể truy cập ngay Vuihoc.vn để đăng ký tài khoản hoặc liên hệ trung tâm hỗ trợ để có được kiến thức tốt nhất chuẩn bị cho kỳ thi đại học sắp tới nhé!

| đánh giá
Bình luận
  • {{comment.create_date | formatDate}}
Hotline: 0987810990